Divendres al matí vàrem repartir-nos a la redacció les activitats de la Festa Major, amb el ben entès que era impossible arribar ni tant sols a un 10% dels actes que s'hi fan. A més resulta complicat escriure cròniques de segons quines activitats. Què expliques dels sopars, dinar o esmorzars populars, per exemple? Bé, pots fer una crítica gastronòmica però tampoc és el cas, no?
El cas és que em va cridar l'atenció un dels actes de la part "del darrere del Monestir", com se sol denominar encara avui al barri de Sant Francesc i del Monestir. Es tractava de la inauguració d'una exposició de fotografies del barri al Xalet Negre a càrrec dels alumnes de 4rt d'ESO de l'Institut Pla i Farreras i a la mateixa hora una visita guiada pel barri. Ens despertà la curiositat i cap allà que me'n vaig anar.
La sorpresa va ser majúscula perquè darrere d'aquesta activitat hi ha una feinada brutal. Una feinada de tot un col·lectiu de gent que va molt més enllà de la canalla de l'Institut i que comporta un dels objectius de la creació de la Xarxa d'Entitats del barri. Perquè en aquest barri, que no se li escaparà a qui llegeix aquesta crònica, que és de les zones de la nostra ciutat on hi ha més dificultats econòmiques en aquests temps que vivim, s'ha construït un veritable mur de contenció social per aturar-les. Un mur, la xarxa d'entitats, que a partir de la seva feina quotidiana, coordinada amb l'ajuntament, crea cohesió i ajuda en el dia a dia de la gent.
Entitats com les AMPA's del Collserola i l'IES, l'AA.VV., l'Aula de So, el comerç, encapçalat pel Quílez, l'església Evangèlica, la residència de Gent Gran Santa Rosa, Càritas, Creu Roja, etc. s'encarreguen de que activitats com la d'ahir signifiquin fites per les que val la pena lluitar i que comportin també "orgull de barri". En aquest cas, tot va començar, segons la Rebeca, una de les portaveus, en el si de la comissió del Pla d'Entorn de l'Institut, on es va proposar fer un treball pels de 4rt d'ESO sobre la història del barri. Durant el curs els nois i noies de 16 anys han treballat amb l'AA.VV. del barri recuperant la història i decidint els espais més emblemàtics d'aquest, realitzant un guió, fent entrevistes a la gent que hi viu per copsar la seva història vital i d'aquesta forma bastir el projecte que finalment hem pogut conèixer aquesta Festa Major, tard però perquè els nens i els pares hagin pogut participar-hi - ho faran el maig de l'any que ve -.
Des de la mateixa Xarxa, un dels membres, especialista en temes informàtics, ha estat l'encarregat de facilitar l'aplicació que fa possible la lectura dels codis QR que hi havia en les 6 fites del recorregut i un altre dels membres, de l'Aula de So, fou qui va gravar les explicacions que es podien escoltar en aquesta aplicació anant de fita a fita. El comerç del barri a més, col·laborà lliurant un refresc en cadascuna d'aquestes aturades i al final una cerveseta com a premi del recorregut.
En l'enllaç adjunt podeu escoltar algun relat del recorregut i la història que s'explica del barri. Un barri que havia de ser com la resta de la ciutat, per persones que venien a passar els caps de setmana i que tenien torres com ara el Xalet Negre però que amb la construcció del ferrocarril i el túnel de Collserola i la posterior industrialització de la zona de Can Magí, va acabar sent la destinació de la primera immigració murciana, aragonesa i andalusa a la ciutat. Primer amb cases d'autoconstrucció i, més endavant, amb els primers blocs de pisos al voltant de l'Avinguda Cerdanyola. A l'itinerari s'explica la importància de la font d'aigua del principi d'aquesta Avinguda, l'origen de les cases del Carrer Montserrat, la feina compartida amb la gent gran del Casal d'Avis, l'origen del nom del Carrer Abad Biure, del Xalet Negre, del Bar Caracas - sabíeu que era una lleteria? - o de la vinya de la Carretera de Cerdanyola.
Una experiència, aquesta del recorregut pel barri, que han fet un bon grapat de famílies amb infants d'altres barris de Sant Cugat perquè en el fons és un barri força desconegut. El que hauria de fer pensar que potser de tant en tant s'hauria de repetir l'experiència i de pas amortitzar aquesta feinada que ha fet tota la gent que està darrera d'aquesta gran idea.
Font: https://www.elcugatenc.cat/drets/Ruta-Sant-Francesc-Monestir-sorpresa-agradable
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada