dimarts, 26 de febrer del 2013

El perill que el safareig vagi més enllà del pati de l’escola

Article del "Tot Sant Cugat" per Anna Mira:

http://www.totsantcugat.cat/ca/notices/2013/02/el-perill-que-el-safareig-vagi-mes-enlla-del-pati-de-l-escola-12727.php


“Es rumoreja que...”, és com, de manera anònima, els usuaris pengen a la xarxa comentaris i xafarderies sobre altres persones a través dels Informers a Facebook o l’aplicació Gossip
El tradicional safareig, els comentaris que es feien a peu d’escala, a les botigues, al carrer o durant l’esbarjo al pati de les escoles entre els amics o coneguts també ha fet el salt 2.0 i tot això ara es fa a través de la xarxa. Una pràctica que obra un nou camí a la difusió de rumors que circulen en massa per Internet perquè es tracta de fer-ho conservant l’anonimat. L’aplicació per a dispositius mòbils Gossip (“rumor” en anglès) o els Informers a través de Facebook són la nova eina dels joves i estudiants per saber què passa, comentar i rumorejar mantenint l’anonimat. El primer Informer va néixer a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) aquest mes de gener i des d’aleshores aquesta pràctica ha generat milers de seguidors a universitats, escoles, clubs, entitats... A Sant Cugat, per exemple, tenen Informer l’escola Àgora, la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), Esade, les sales Moon, La Carpa, Bohèmia, el Dir o el CAR.

Com funcionen?
Tot i que la funció és similar, els Informers i Gossip no són el mateix. ElsInformers es gestionen a través del Facebook i són unes pàgines que persones sense ànim de lucre han creat com una plataforma d’un àmbit en concret perquè qualsevol usuari pugui donar a conèixer de manera anònima algun comentari, informació o xafarderia. Per fer-ho, l’usuari envia un missatge privat a l’administrador de la pàgina i aquest ho farà públic al mur de la xarxa sense desvetllar la identitat de ningú.

El Gossip és una aplicació de microblocs de telefonia mòbil de l’empresaCrows&Dogs, que té per objectiu posar a la disposició de l’usuari una “eina per compartir notícies, rumors, comentaris o qualsevol altra informació amb la resta d’usuaris”, segons consta a les seves condicions d’ús. Els usuaris de Gossip creen les ‘sales’ temàtiques on es fan els comentaris, que després poden votar si són vertaders o falsos, com es pot veure a les imatges. En funció de la localització del dispositiu mòbil, l’usuari tindrà accés a unes sales o a unes altres. Per cada sala es visualitza el número d’usuaris i els gossips o rumors que s’han escrit. Amb un mòbil que es troba a Sant Cugat es té accés a les sales que parlen de “Famosos”, amb 2.662 usuaris; “Apple” (1.698), “Mujeres y hombres y viceversa” (1.586), “Moda” (1.262) , “Hijos de papá” (1.193) o del “Barça”, amb 1.177 usuaris, entre altres.

Els riscos dels rumors en xarxa
El problema s’agreuja entre la comunitat de menors que fan ús d’aquestes xarxes socials ja que precisament són el gruix dels usuaris.Són moltes les escoles que es veuen obligades a crear plans d’actuació urgents per fer front a una pràctica cada vegada més estesa a la societat i que no sempre s’utilitza de manera correcta. Els insults, les mofes o les publicacions d’informacions privades sobre terceres persones han encès les alarmes al col·lectiu de pares i docents. El cap de setmana passat es va saber que una família de Sant Cugat es va querellar contra l’empresa que gestiona Gossip per uns comentaris segons ells injuriosos que afectaven un menor d’edat.
El responsable de màrqueting de Crows&Dogs, Ignacio Espada, assegura que “no es tractava de comentaris injuriosos”, tot i així van acceptar de retirar la publicació. Per la seva banda, el director de l’escolaThau Sant Cugat, Ricard Bahí, ha explicat que “arran d’uns incidents que es van detectar durant el mes de gener entre els alumnes de l’escola amb l’aplicació Gossip, hem presentat una denúncia als Mossos d’Esquadra per deixar constància de l’existència d’aquests fets”. Bahí també ha explicat que s’estan fent xerrades pedagògiques i educatives als cursos de 3r i 4t d’ESO, que són les edats en què es concentren més usuaris d’aquestes xarxes per “sensibilitzar-los de l’eina que significa Internet i tot el que s’hi publica”, assegura Bahí. El mal ús d’aquestes xarxes també ha fet néixer la Plataforma d’Afectats pel Gossip per mirar de mitjançar i defensar les persones que reben insults, assetjaments o, fins i tot, amenaces dels usuaris anònims d’aquestes xarxes socials.

COMENTARI Lluís Rodríguez, advocat penal
Els límits legals dels rumors 
El fenomen Gossip o Informer no agreuja la responsabilitat per la comissió d’un delicte mitjançant una de les seves plataformes, des del punt de vista de la persona qui publica. Publicar amb pseudònim, o anònimament, és un dret que confereix la Llei de propietat intel·lectual (art. 6 LPI). En cas que un usuari cometi, per exemple, un delicte d’injúries per lesionar greument la dignitat d’un tercer (art. 208 Codi Penal), i ho faci de forma anònima, la seva responsabilitat penal serà la mateixa que si ho hagués fet publicant amb el seu nom autèntic. La plataforma que publica el comentari, per l’art. 212 CP, serà responsable civil solidària de l’eventual indemnització que pugui derivar-se, per la difusió donada al comentari. La plataforma pot incórrer en responsabilitat per encobrir l’autor del comentari delictiu. Fins i tot, en algun cas podria respondre com a coautor del delicte.